Als foodie kun je in Italië gerust op vakantie. Een keur aan heerlijke maaltijden, ijs en snoeperijtjes worden je voorgezet. Hier moet je heen als foodie voor de allerlekkerste hapjes een voor alle Italiaanse tongstrelende gerechtjes. Natuurlijk zijn we op deze site vooral gefocust op de heerlijke Italiaanse rode wijnen en de lekkere spumante, maar ook qua eetcultuur is Italië natuurlijk niet te versmaden!

Ontbijten in Italië

Het ontbijt wordt thuis vaak overgeslagen door Italianen die naar het werk moeten. Onderweg schieten ze een bar of bar pasticceria in om de felbegeerde koffie met een colazione of een van de andere lekkernijen te eten. Een colazione lijkt op een croissant, deze is echter vaak gevuld met banketbakkersroom, jam of chocolade. De meeste Italianen vinden een zoet ontbijt het prettigst. Ontbijten kun je natuurlijk in iedere stad in Italië als echte foodie.

Ga als onvervalste foodie naar Napels

Een pizza fritta, een gefrituurde pizza, kun je in deze prachtige stad vinden. De Napolitanen hebben deze pizza in 70 jaar tijd omgetoverd tot een betoverd culinair hapje.

De babà, zeppola en de sfogliatella zijn echte Napolitaanse lekkernijtjes: het zijn een soort gebakjes of cakejes. Limoncello drinken ze natuurlijk ook in Napoli. De Italianen hier maken het met citroenen die ten westen van Napels gekweekt worden.

Een eeuwenoude traditie is in deze stad het eten van cuòppo. Zie het als een soort tapas. Je heb ze als vis en als vlees en/of groenten maar er zijn ook zoete cuòppo. Ze worden in een puntzak geschept zodat je ze onderweg kunt opeten. Tarallo Napoletano zijn een soort opgepimpte koeken van brooddeeg. Natuurlijk komt niet alleen je maag aan bod in Napels, dit is ook een stad die je ogen deugd doen: het is er prachtig. Als foodie in Italië naar Napels: hier moet je echt heen.

italie foodie

Palermo

Op het eiland Sicilië, in Palermo ga je natuurlijk voor de pasta con de sarde. Deze specialiteit is beroemd in Palermo. Het bestaat uit pasta met sardientjes en venkel. De sardientjes zijn overigens gevuld. Nog zo’n zalig gerecht uit Palermo: cannoli. Dit zijn verrukkelijke knapperige koekrolletjes gevuld met zoete ricotta. Overal in Palermo hebben ze hun eigen draai aan dit heerlijke gerecht gegeven, en ze zijn allemaal om van te watertanden. Een broodje ijs dan. Een brioche, een zoet broodje, wordt gevuld met gelato (ijs) dat is bereid met bijvoorbeeld chocolade of vers fruit. Arancini zijn gefrituurde sinaasappeltjes, ze worden geserveerd als snack. Het zijn risotto-balletjes die gefrituurd en gevuld zijn met waar de plaatselijke kok zijn zinnen op had gezet. De stad is het beslist waard om te bezichtigen. Als foodie moet je beslist naar Palermo in Italië: hier moet je heen.

Rome

Natuurlijk moet je ergens een pizza eten, of pasta. En dat moet je echt in Rome eens proeven. Je kunt een hele eten, maar ook een plak. In Italië zijn het trouwens zelden punten, die je krijgt.

In Nederland eten we vaak pasta met tomatensaus, maar in Rome heb je veel meer varianten. Probeer dat eens. Als Foodie zul je smullen van aperitivo. Dat zijn kleine voorgerechtjes die bedoeld zijn om je eetlust op te wekken. Aangezien het veelal buffetten zijn, kun je overal van proeven. Een feest voor jou als foodie. Neem er een spritz-cocktail bij. Alle jongeren drinken dat in Rome. Gelato (ijs) in Rome is iets wat je beslist niet kan overslaan. Proef bij voorkeur alle smaken en zoek uit naar welke jij het lekkerst vindt.

Rome: hier moet je echt eens heen als je als foodie naar Italië gaat. En aan een dag Rome heb je niet genoeg, er is zoveel te zien – en te eten. Ikzelf deed ooit de route die Anthony Bourdain deed in The Layover in Rome, inclusief Pizzarium van Gabriele Bonci: on-ge-loof-lijk de moeite!

Venetië

Natuurlijk eet je meteen de specialiteit van Venetië: Baccalà alla vicentina. Dit is een gerecht van gedroogde kabeljauw die overgoten is met ui, melk en olie. Meestal wordt het gerecht met polenta geserveerd. Moeche fritte dan: kleine gebakken krabjes. Vaak worden ze gepaneerd geserveerd. De krabjes worden meestal als aperitief geserveerd. Dit móet je natuurlijk proeven in Venetië: Tiramisù. Hier maken ze de perfecte: met lange vingers, likeur, koffie, cacaopoeder en room. Spritz uit Venetië is een traditionele drank; het is zeer populair.

Als foodie moet je zeker eens naar Venetië in Italië om al dat heerlijke voedsel eens te proeven. En kijk een aantal dagen rond, er is zoveel te zien.

Foodie in Italië: hier moet je heen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.