De Canaiolo Nero dankt haar naam aan de intens diepe zwarte kleur die deze druif kenmerkt. Deze Canaiolo Nero druif vindt haar oorsprong in het prachtige italië in de toscane, waar tot op de dag van vandaag nog steeds ruim 1.000 hectare wordt verbouwd. Deze wijngaarden zijn goed voor maar liefst 90 procent van de volledige productie van de Canaiolo Nero druif. Deze druif was tot het einde van de 19e eeuw het hoofdbestanddeel van de Chianti.
Tegenwoordig wordt deze druif veelal gebruikt als zogeheten ‘blend druif’, wat betekent dat deze druif in combinatie met andere druivensoorten verantwoordelijk is voor de smaak van een groot aantal Sangiovese wijnen. De Canaiolo Nero druif is in tegenstelling tot veel andere soorten een stuk minder populair. Toch zien we, dat de populariteit van deze druivensoort de laatste jaren voorzichtig weer aan het toenemen is.
Geschiedenis
De Canaiolo Nero werd vroeger op grote schaal aangeplant in Toscane, Lazio, Marche en Sardinië en bestaat nog steeds, maar wel in beperkte mate in deze regio’s. De ondergang van de Canaiolo was grotendeels te wijten aan zijn weerstand tegen het enten op Amerikaanse onderstammen. Daarom werd hij niet vaak opnieuw aangeplant nadat de wijnstokken van Toscane in de 19e eeuw werden geteisterd door de druifluis epidemie.
Toch is Canaiolo historisch gezien van groot belang geweest in de Chianti. Sommige autoriteiten hebben zelfs beweerd dat de variëteit verantwoordelijk is voor de succesvolle ontwikkeling van de Chianti-wijnindustrie. In de tijd vóór elektriciteit en temperatuur gecontroleerde gisting waren wijnmakers veel kwetsbaarder voor slechte weersomstandigheden. Wanneer de buitentemperaturen kelderden tijdens de cruciale gisting fase, liep de wijnmaker het risico de hele wijnproductie te verliezen.
Kenmerken
Een van de sterke punten van de Canaiolo Nero druif, is zijn vermogen om te drogen zonder te rotten. De wijnmakers in deze regio leerden al snel dat een gisting, die door het koude weer voortijdig was gestopt, weer op gang kon worden gebracht door een half gedroogde druiven aan de tank toe te voegen.
De extra suikers van de halfgedroogde Canaiolo Nero druiven zou de gisting weer op gang brengen en de oogst redden. Ten minste zes verschillende witte wijnsoorten hebben in Toscane de naam Canaiolo Bianco gekregen. Eén daarvan wordt in grotere hoeveelheden geteeld in Umbrië als Drupeggio en gebruikt in de Orvieto blend.
Bij het eten
Deze prachtige wijnen zijn bij uitstek geschikt om vrij breed uit te serveren. Zo kan deze wijn worden geserveerd bij een heerlijke kaasplank bestaande uit verschillende bij voorkeur oudere kazen. Waar een rode wijn erom bekendstaat dat deze het beste tot z’n recht komt bij een wild of rood vlees gerecht, geldt dit uiteraard ook voor de Canaiolo Nero.
Ben je geen vleesliefhebber, dan is een bij voorkeur gerookte vissoort of schaaldieren hiervoor ook een goede keuze. Vooral zalm en krab doen het in combinatie met deze prachtige wijn erg goed. Niet voor niets is de Canaiolo Nero een rode wijn die door haar enorme toegankelijkheid nog steeds een veel geserveerde tafelwijn is in Italië en ver daarbuiten.